تاثير آلودگي هوا بر مواد غذايي

آزمايشات مختلفي كه براي بررسي تاثير افزايش سطح گازهاي گلخانهاي در مقدار پروتئين موجود در جو، برنج، گندم، سويا و سيبزميني كه از مواد غذايي اصلي مورد نياز انسانها بويژه در كشورهاي فقير، محسوب ميشود، انجام شده است حاكي از آن است كه رشد سيب زميني در شرايطي كه سطح دي اكسيد كربن موجود در هوا افزايش يافته است، سبب ميشود پروتئين موجود در اين گياه حدود 14 درصد كاهش يابد.
اين در حالي است كه در بسياري از كشورهاي فقير، گياهان تامين كننده حجم وسيعي از پروتئين مورد نياز در رژيم غذايي روزانه آنها هستند. در اين شرايط پروتئين موجود در جو 15 درصد، گندم و برنج 10 درصد و سويا 4/1 درصد كاهش خواهد يافت.
با افزايش گاز آلاينده دي اكسيد كربن در محيط، تجمع كربن در بافتهاي بسياري از گياهان افزايش مييابد كه در نتيجه سبب كاهش ديگر مواد موجود در بافتهاي گياهي مانند نيتروژن ميشود كه يكي از اجزاي اصلي تشكيل دهنده پروتئينها است. استفاده از كودهاي حاوي نيتروژن تا حدودي كمبود نيتروژن موجود در گياهان را برطرف ميسازد اما مصرف كودهاي نيتروژندار نيز ميتواند پيامدهاي زيست محيطي نامطلوبي را به همراه داشته باشد كه بويژه سبب آلودگي آبهاي زيرزميني ميشود.
يكي از ديگر روشها براي مقابله با اين شرايط توليد گونههايي از غلات و حبوبات است كه حتي در اين شرايط نيز از سطح پروتئين بالاتري برخوردار هستند.
منبع: livescience
مترجم: فرانك فراهاني جم